Skip to content
Zwammen

Oesterzwammen

Een beetje vlees eten kan best, maar de hoeveelheid die de gemiddelde Westerling nu eet is buiten proportioneel en onnodig. De meeste voedingsstoffen die in vlees zitten kun je uit planten halen. In zwammen zitten bijvoorbeeld eiwitten.

Voor de productie van oesterzwammen is per kilo zwam vijftien liter water nodig en vijf kilo koffiedik. De koeien, schapen, varkens en lammeren die voor de slacht gehouden worden hebben daartegenover ontzettend veel ruimte nodig om te grazen. Dat kost ons grond, dus ruimte. Maar het kost ook ongelooflijk veel water. Om een kilo rundvlees te produceren is 15.000 liter water nodig en 25 kilo veevoer nodig. U kunt zich voorstellen hoeveel impact dat heeft op onze milieu.

Lokaal en duurzaam gekweekt

De oesterzwammen van HaagseZwam worden gekweekt in het bedrijfspand The New Farm aan de Televisiestraat 2-4 in Den Haag. Daar hebben we op de vierde verdieping van het gebouw een vier meter hoge en zes meter brede kas staan. Wekelijks hangen we nieuwe zakken koffiedikmengsel in deze kas. Via de sneetjes in de zakken komen op den duur langzaam maar zeker oesterzwammen tevoorschijn.

Koken met onze oesterzwammen is heel makkelijk. Je kunt het gebruiken in ratatouille, in een wokgerecht, in een boerenomelet, als bijgerecht opgebakken in olijfolie en wat knoflook en zout, of we laten chef-koks ermee werken. Dan ontstaan er bijzondere dingen. Zo hebben we in de afgelopen jaren een bitterbal ontwikkeld, gemaakt van oesterzwammen. Wij noemen het de Paddobal. Helemaal veganistisch en minstens zo lekker als een traditionele bitterbal.

Wilt u onze oesterzwammen of producten gebruiken in uw restaurant?

Kijk op de pagina producten voor meer informatie.

Restproduct: hoogwaardig compost

Zwammen

Eén zak koffiedikmengsel kunnen we twee keer gebruiken als kweekbodem voor oesterzwammen. Uit een zak komen ongeveer tien zwammen. Na het oogsten gooien we het mengsel niet weg, want ons restproduct is hoogwaardige compost. Het substraat, de ondergrond waarop schimmels, bacteriën en planten leven, is dusdanig gemengd dat het pH neutraal is. De samenstelling en de activiteit van het bodemleven wordt beïnvloed door de pH van de bodem. De mineralisatie van organische stof verloopt sneller bij een neutrale en hoge pH. Zo hebben we dus een mooi restproduct dat gebruikt kan worden om composthopen te verrijken of gewoon in de tuin zijn werk kan doen.

De Amerikaanse mycoloog en voorstander van schimmels Paul Stamets zegt dat er symbiose is tussen paddenstoelen en bijen – het langdurig samenleven van twee of meer organismen van verschillende soorten waarbij de samenleving voor ten minste een van de organismen gunstig of zelfs noodzakelijk is. Dus op het moment dat ons restproduct wordt ingezet als compost en bijen en andere insecten daarop leven groeien schimmels, planten en bloemen beter. De kans bestaat zelfs dat er meer oesterzwammen uit groeien.