Skip to content

Koffiedik als concreet voorbeeld

Koffiedik

Van koffie

Koffiedik
Koffiedik
Koffiedik

naar zwammen

Wereldwijd gezien wordt in Nederland de meeste koffie gedronken. We gebruiken jaarlijks zo’n zes miljoen kilo koffie in Den Haag en 150 miljoen kilo koffie in heel Nederland. Dat levert minimaal zoveel koffiedik op: een afvalproduct waar nog veel leven in zit. 

Een bodem voor nieuw leven

Koffiedik is een verse en schone grondstof die heel geschikt is als kweekbodem voor oesterzwammen. We vermengen het koffiedik met schimmels en sporen waar de zwammen uit ontstaan en geven het gedurende twee maanden veel liefde en aandacht.

Voor een optimaal microklimaat voor de oesterzwam gebruiken we het vliesje van de koffieboon dat vrijkomt bij het branden. Daarmee houden we het substraat luchtig. Substraat is de ondergrond waarop onder andere schimmels leven.

Bij lokale ondernemingen halen wij koffiedik op dat anders naar een afvalberg verscheept zou worden om vervolgens te verbranden. Dat ophalen doen we op de fiets, want dan stoten we geen CO2 uit. Bovendien houden we daarmee de lucht in onze stad ook lekker schoon.

Koffiedik

Koffiedik uit het afval houden

Het is de missie van HaagseZwam om afval, methaanuitstoot en CO2 uitstoot te verminderen. Dat is een flinke taak die we niet in een keer en alleen aan kunnen, daarom beginnen we bij het weghouden van koffiedik uit afvalbergen en werken we samen met soortgelijke organisaties. Er zijn in Nederland meer kwekerijen die dit doen. Samen proberen we er tegelijkertijd voor te zorgen dat vlees zoveel mogelijk vervangen wordt, voor een beter en duurzamer milieu.

Het is geen verwijt naar mezelf of naar anderen, maar man, wat hebben we de aarde misbruikt. Ik voel me geroepen om daar een rem op te zetten, zodat mijn kinderen en hun kinderen ook nog leuk kunnen leven.

– Annelies Goedbloed, oprichter HaagseZwam.

Onze koffiedikleveranciers

Verspillig tegengaan

“Wij zijn een samenwerking aangegaan met de HaagseZwam om een circulaire economie te stimuleren en omdat wij verspilling in onze organisatie tegen willen gaan. De HaagseZwam zet zich daarnaast in voor mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Die moeten een eerlijke kans krijgen en dat vinden wij belangrijk.”

Verspillig tegengaan
FMO
Facility services
FMO

100% duurzaamheid

“De belangrijkste reden waarom wij meedoen aan de Haagse Zwam is omdat wij het concept van de Haagse Zwam heel leuk initiatief vinden  en heel tastbaar. MN streeft 100% duurzaamheid na en in het kader hiervan past het meedoen aan de Haagse Zwam hier helemaal bij.

100% duurzaamheid
MN Services
Vendor Manager
FRS-ss/Facilities