
Dit zijn wij
De prikkel om oesterzwammen te kweken op koffiedik is bij de oprichters van HaagseZwam ontstaan uit de motivatie om onze weggooicultuur af te remmen, íets te doen tegen milieuvervuiling en om onze voetafdruk op aarde te verkleinen. En dit is ons bedrijf. Iedereen met zijn of haar verhaal. [Niet iedereen wil op de foto, ook dat respecteren wij.]

Freek
Freek
Kwaliteitsmanager
Ik heb Food Commerce and Technology gestudeerd aan de Hogeschool Delft en ben daarna gelijk gaan werken. Ik werkte op dat moment 4 dagen per week en wilde graag nog en dag extra werken. dat ik iets deed waarbij ik een actieve bijdrage kon leveren aan een betere maatschappij. Via een collega ben ik toen in contact gekomen met Annelies. Bij HaagseZwam heb ik inmiddels gevonden wat ik zocht.
Wat ik zo tof vind aan HaagseZwam is dat alles wordt gedaan met oprechtheid. We zeggen niet alleen dat we iets doen, we werken er ook hard voor. Er is veel schade aangericht door grote bedrijven, aan zowel het milieu als de gezondheid van mensen. Er zijn genoeg plekken op de wereld waar mensen worden onderbetaald en moeten rondkomen van te weinig. Maar bij HaagseZwam doen we alles echt eerlijk. We nemen gezamenlijk waardevolle stappen om ons doel te bereiken. Iedereen krijgt bij ons de kans om zijn of haar ambitie kwijt te kunnen. En we doen alles vanuit een goed hart. Past precies in mijn straatje.
De mooiste dag bij HaagseZwam: bij mijn sollicitatie voelde ik me al heel welkom en bleef ik gelijk hangen met het team. Zo kon ik uitgebreid kennis maken met de mensen en ik mocht ook nog eens mee met een bezorging! Echt een top dag.

Charlotte
Charlotte
Operationeel medewerker
Ik ben sinds vorig jaar bezig met een traject om te reïntegreren naar de arbeidsmarkt. Via mijn begeleider hoorde ik dat er een vacature was bij HaagseZwam. Dat vond ik interessant want ik ben zelf ook veel bezig met duurzaamheid, bewuste keuzes en het verminderen van afvalstromen. Daarnaast zijn we ook heel sociaal als onderneming. Iedereen werkt met elkaar samen en er zijn vrijwel geen lijntjes. Ik zit hier echt op mijn plek.
Bij HaagseZwam werken we elke dag aan het oplossen van echte problemen. Zo maken wij het bijvoorbeeld mogelijk om uit restproducten weer nieuwe producten te maken en verspilling tegen te gaan. En voor Corona gaven we veel rondleidingen door ons bedrijf om actief bewustwording te creëren. Daarnaast wordt er hier ook zo goed meegedacht met de medewerkers; we worden gestimuleerd om mee te denken met het bedrijf en de deelprocessen en om onszelf te ontwikkelen. Iedereen die hier werkt komt op een ander level binnen, maar we hebben allemaal hetzelfde doel en helpen elkaar. We willen allemaal de wereld een betere plek maken. En door de afwisseling in het werk heb ik nog geen saaie dag gehad!
Mooiste dag bij HaagseZwam: Ik heb eigenlijk geen specifieke dag. Het is gewoon altijd heel gezellig onderling en we hebben elke dag weer lol!

Adel
Adel
Junior Operationeel medewerker
Ik werk al bijna een jaar met heel veel plezier bij HaagseZwam. Ik verzorg op kantoor de schoonmaak, een hele belangrijke taak. En ik ga echt met plezier naar werk!
Ik vind het heel mooi dat HaagseZwam zo milieuvriendelijk te werk gaat. Alle werkzaamheden zijn gericht op duurzaam en eerlijk nieuwe producten ontwikkelen. En dat is iets dat de wereld hard nodig heeft.
Mooiste dag bij HaagseZwam: Ik heb er al veel gehad, maar ik hoop dat de mooiste nog gaat komen!

Rick
Rick
Operationeel manager
Ik kwam net terug uit een lange reis door Europa en had zoveel moois van de wereld gezien dat ik iets wilde doen om dit te behouden. Ik ging op zoek en kwam al vrij snel HaagseZwam tegen. Een initiatief dat waarde creëert uit iets dat mensen vaak ‘afval’ noemen. Dat trok me zo erg dat ik direct contact heb opgenomen met Annelies. En nu kan ik aan de slag!
Ik waardeer eigenlijk de hele mindset die heerst bij HaagseZwam. Zo zijn ze een sociale onderneming, iets dat heel belangrijk is voor de maatschappij. Er zijn mensen om ons heen die onverhoopt een afstand tot de arbeidsmarkt hebben ontwikkeld, maar dit maakt ze niet minder waardevol. Vaak zijn het externe factoren die hier voor hebben gezorgd. Maar zij krijgen hier moeiteloos een kans.
Daarnaast produceren we nieuw voedsel uit ‘restafval’. Upcyclen is iets dat noodzakelijk is voor de wereld, we kunnen niet langer blindelings consumeren. Uiteindelijk is de mindset hier een hele duidelijke: we kunnen de problemen wel zien, maar we moeten ook van onszelf verwachten dat we hier een oplossing voor zoeken. Daar werken we elke dag hard aan, als een team. Om mensen bewust te maken van hun keuzes. Ga bijvoorbeeld eens op zoek naar een lokaal alternatief voor een product dat je gebruikt. Deze worden met zorg gemaakt en je ontwikkelt echt een liefde voor het product. Zodra je dit hebt ervaren wil je eigenlijk niet meer terug. Dat beloof ik je!
Mooiste dag bij HaagseZwam: Een fotoshoot en interview op mijn eerste werkdag!

Ruby
Ruby
Stagiaire Lentiz College
Ik ben een student aan het Lentiz Life College in Schiedam. Hier volg ik de opleiding MBO Food & Lifestyle waar ik leer om mensen te informeren, adviseren en motiveren voor het hebben van een gezond voedingspatroon. Ik heb zelf ook een grote passie voor eten en koken. Ik was eigenlijk op zoek naar een plek waar ik kan werken aan duurzaamheid en het maken van zo min mogelijk ‘voedselkilometers’. En toen ik HaagseZwam tegenkwam wist ik dat dit de perfecte match was!
Alles wat met duurzaamheid te maken heeft spreekt mij eigenlijk aan. En HaagseZwam ademt duurzaamheid in alles wat ze doen. Elk proces wordt goed doordacht om zo min mogelijk negatieve impact te hebben op het milieu. Daarnaast werken we er hard aan om mensen bewust te maken van de impact die ze hebben op de wereld. Vooral voor jongeren is het belangrijk om te zien dat initiatieven zoals de onze nodig zijn. Wees meer bewust van de keuzes die je maakt. Ga bijvoorbeeld niet zomaar af op een naam als HaagseZwam maar kijk wat dieper naar het bedrijf. Kijk naar wat ze allemaal doen, hun werkwijze, hun missie. Het is veel meer dan alleen oesterzwammen op koffiedik!
Mooiste dag bij HaagseZwam: Hier werken is elke dag werken met fijne mensen, in een fijne omgeving en de sfeer is altijd goed!

Tony
Tony
Operationeel medewerker
Ik heb een lange tijd veel vrijwilligerswerk gedaan. Maar met een baby op komst wilde ik graag weer de banenmarkt op. Nadat een aantal sollicitaties weinig opleverden kwam ik via de gemeente in contact met HaagseZwam. Ik ben zelf al een lange tijd bezig met duurzaamheid en stappen maken richting duurzaam leven. En toen ik zag waar we hier allemaal aan werken was ik gelijk verkocht.
Ik ben werkzaam als operationeel medewerker en houd mij eigenlijk bezig met alle projecten waar we aan werken. Die diversiteit is iets dat ik heel erg waardeer aan mijn werk. De energie waarmee we allemaal werken aan een duurzame maatschappij maakt me elke dag weer een beetje beter. Het wordt me steeds duidelijker wat er allemaal gebeurt met ons milieu. Ik leer ook elke dag meer over wat circulair leven nou precies inhoudt. En het feit dat ik mijn steentje bij mag dragen aan een betere toekomst voor ons milieu geeft me ontzettend veel voldoening.
Mooiste dag bij HaagseZwam: Elke dag is hier gewoon leuk.

Daan
Daan
Technisch medewerker
Ik werk al sinds het begin bij HaagseZwam. Annelies is mijn moeder en is altijd iemand geweest die een bedrijf wilde starten om te wereld te helpen. Toen ze HaagseZwam oprichtte waren er veel technische uitdagingen om op te lossen. Zoals het ontwikkelen van een bevochtigingssysteem voor de oesterzwammen. Ik studeerde zelf Elektrotechniek en later Mechatronica. Dit omdat ik altijd al een passie heb gehad voor techniek. En hier vond ik mijn kans om te doen wat ik het liefste doe.
Wat mij vooral heel erg aantrok in het concept is het circulaire gedeelte. We leven in een kapitalistische wereld en dit soort initiatieven zijn noodzakelijk om het milieu te beschermen. Idealiter kwam het uit de grote bedrijven maar helaas is de regelgeving daar nog niet naar. Daarnaast is de passie waarmee Annelies dit is begonnen en de energie die ze heeft om de wereld beter te maken heel inspirerend. Dat heeft mijn ogen echt geopend en veel inzicht gegeven. Ik weet zeker dat ik zelf ook iets wil doen om te wereld te helpen. En totdat ik weet wat draag ik via HaagseZwam met plezier mijn steentje bij.
Mooiste dag bij HaagseZwam: een tijdje geleden nam mijn moeder een prijs aan van een wethouder. Hierbij hoorde ook dat ze een rondleiding verzorgde en een speech moest geven. Toen ze dat deed aan het begin ging het niet altijd vlekkeloos, maar dit keer wist ze precies wat ze moest zeggen. Ik merkte dat zij echt het bedrijf is. En ik was trots om te zien wat ze de afgelopen jaren allemaal heeft bereikt. En oh ja, er waren ook lekkere hapjes!

Dik
Dik
Senior manager & vertrouwenspersoon
Ik woon in dezelfde wijk als Annelies, daar kennen we elkaar van. We komen ook allebei uit de ICT wereld en zijn liefhebbers van de NLP techniek. Dit heeft ons geleerd om op een bepaalde manier te kijken naar de mens. Toen Annelies begon met HaagseZwam heb ik aangeboden om elke week een dag te komen helpen. Ik ben met ‘pretpensioen’ en had toen tijd voor ZZP klussen. Maar met de enorme groei die we hier hebben meegemaakt is daar geen tijd meer voor.
Mijn rol hier is voornamelijk het praten met mensen. Het is belangrijk om erachter te komen wat de motivatie is van iemand om dingen te doen. Daarnaast lees ik veel en weet ik door bijvoorbeeld René Diekstra dat als we doorgaan zoals we dat doen, de planeet dit niet overleeft. We moeten meer focus leggen op lokale entiteiten voor onze producten. Je vergeet tenslotte ook nooit waar je familie vandaan komt. En in tijden van nood zul je altijd naar ze teruggrijpen.
Ook op sociaal gebied moeten we stappen maken. Iedereen moet een plek hebben. En we moeten niet langer kijken naar wat iemand niet kan, maar naar wat ze wel kunnen. Naar hoe ze een afstand tot de arbeidsmarkt of een handicap kunnen omzetten in een troefkaart. Dit heeft nog heel wat omdenken nodig. Maar wij werken er elke dag hard aan om dit proces te versnellen.
Mooiste dag bij HaagseZwam: op mijn 65ste verjaardag werd ik onwetend naar kantoor gelokt. Toen ik hier aankwam bleek er een surprise party te zijn met al mijn collega’s en vrienden. Dat zal me altijd als een fijne herinnering bij blijven.

Abel
Abel
Operationeel medewerker
Ik ben geboren en getogen in Den Haag, natuurlijk met een liefde voor de stad. Ik heb zelf een MBO opleiding gedaan in Rijswijk aan het Wellant College. Eerst lag mijn focus op Voeding & Technologie, maar later heb ik de switch gemaakt naar Voeding & Voorlichting. In het laatste jaar van mijn studie zocht ik naar een waardevolle stageplek. En zo ben ik hier ooit begonnen. Eerst als stagiair en toen de overstap gemaakt naar parttime medewerker.
Eigenlijk alles aan ons concept trekt mij aan. Ik ben er van overtuigd dat hoe wij te werk gaan de moderne manier is van ondernemen. Aan iedereen wordt gedacht en niemand blijft achter. Veel mensen gaan uiteindelijk werken om geld te verdienen, omdat we denken dat dit ons gelukkig zal maken. Daar stopt onze gedachtegang. Maar vaak blijkt dat voldoening gaat om iets doen waar je achter staat, iets waar je over nadenkt. Initiatieven als HaagseZwam gaan dieper in op wáárom je iets doet, wat erachter zit en waarom bepaalde dingen gaan zoals ze gaan. We proberen allemaal bewust onderdeel te zijn van de oplossing. En dat zorgt ervoor dat ik elke week vol energie op de werkvloer sta!
Mooiste dag bij HaagseZwam: op mijn eerste dag kwam ik binnen met idee dat we een ‘zwam kwekerij’ waren. We begonnen net met een nieuw team en Annelies gaf ons direct mee hoe alles ging. En er ging een wereld voor me open. Alles wat achter de kwekerij zat had een reden. Er gaat meer om achter de schermen dan je denkt. Deze eerste indruk zal ik nooit vergeten.
Dominique
Dominique
Autodidactisch software-ontwikkelaar
Ik ben er op een gegeven moment achter gekomen dat er in het echte leven teveel variabelen meespelen om ergens echt zeker van te kunnen zijn. Dat heeft mij bewogen om me te verdiepen in programmeren. Want bij programmeren bepaal je het zelf en is de controle geen illusie. Toen ik probeerde om een baan te vinden kwam ik uiteindelijk via een werktraject terecht bij Haagse Zwam. En hier kan ik doen wat ik het liefste doe!
Wat mij enorm aanspreekt aan ons concept is de eerlijkheid die erachter zit. Duurzaam is een term die veel gebruikt wordt. Maar je ziet vaak dat dit op een wat slinkse wijze gebeurt om je aandacht te trekken. Niet bij HaagseZwam. Wij werken er daadwerkelijk elke dag aan om de wereld een duurzamere plek te maken. Dat is combinatie met de focus op bewustwording maakt ons concept een onmisbare. Ik was zelf ook niet heel bewust van de impact die we hebben op de wereld. Totdat ik hier kwam werken. Initiatieven als HaagseZwam zijn nodig om mensen zoals ik te laten zien dat het ook allemaal anders kan. Dat werken niet altijd gaat om geld verdienen, maar om iets doen voor een groter doel. Het fijne gevoel dat je voelt om iets voor een ander te doen is er een die ik elke werkdag weer ervaar.
Mooiste dag bij HaagseZwam: na mijn eerste werkdag liep ik naar buiten en ging ik even aan het water zitten. Opeens besefte ik mij dat ik echt op de ideale plek terecht was gekomen om mijzelf te motiveren en te leren kennen. Ik heb geen dag spijt gehad van mijn keuze om onderdeel te worden van het team.
Annelies
Annelies
Founder
Eigenlijk heb ik altijd heel erg veel verschillende dingen leuk gevonden, en ja, ga daar maar eens het juiste pad in vinden. Qua beroep ben ik uiteindelijk terecht gekomen in de ICT. Daarnaast heb ik ook NLP gedaan, dit komt altijd van pas. In de jaren 80 ben ik ooit begonnen met Geneeskunde, maar ik kwam er al snel achter dat dit niks voor mij is. Toen heb ik de overstap gemaakt naar Informatica want dit was ‘de toekomst’. En dat werd het ook. Ik heb eigenlijk heel mijn leven bij grote bedrijven gewerkt. Maar toen kreeg ik mijn eerste kind; en daar was het besef. ‘Je laat echt iets na in deze wereld’. Maar wat wilde ik eigenlijk achterlaten?
In 2012 kwam ik terecht bij een lezing van Gunter Pauli in Paradiso. En ik heb de hele lezing lang met open mond toe zitten kijken. De deelnemers waren zo divers. Van zakenmensen tot wetenschappers, van jong tot oud, iedereen was er. Anderhalf uur lang heb ik geluisterd naar Gunter. Naar zijn visie over systematisch denken met behoud van mens, natuur en welvaart. En wat we voor elkaar kunnen krijgen als we deze visie hanteren. Ik was zeer onder de indruk en sindsdien kan ik Gunter een goede vriend noemen. Hij was toen professor en een maand later zat ik bij zijn training in Hasselt. Mijn hele wereld stond op zijn kop. Mijn wereld was ICT en dit lag daar zo ver van af. Ik was flabbergasted.
Toen kwam de economische crisis in 2008. Gek genoeg realiseerde ik me toen dat het milieu ook door een crisis ging, maar hier werd niets aan gedaan. Het was simpelweg een kaartenhuis dat aan het instorten was. Maar niemand leek hiervan op te kijken. In 2010 heb ik uiteindelijk de keuze gemaakt om te gaan werken op ZZP basis. En in 2012 de training van Gunter. Zo ben ik mij gaan focussen op mijn droom, die was ontstaan uit het zaadje dat Gunter Pauli jaren daarvoor had geplant. Ik kon nog niet uitleggen hoe ik het wilde doen. Dat was heel spannend. Daarom heb ik aanvankelijk de keuze gemaakt om toch als ZZP’er in de ICT branche te blijven werken. Maar in 2015 stopte ik hier definitief mee. Ik zat niet meer op mijn plek.
Wat het me wel heeft gegeven is inzicht. Ik zag alle laptops, mobieltjes en computers weggegooid worden. En ik vroeg me af: ‘Waar gaat dit eigenlijk allemaal heen?’ En daar was mijn eerste doel, dit probleem oplossen. Bleek uiteindelijk een iets te grote broek te zijn waar ik gewoonweg de organisatie en mensen niet voor had, dus ik heb er helaas mee moeten stoppen. Maar ik was eindelijk begonnen met het volgen van mijn passie.
Later deed ik mee aan een tender voor de overheid en zo kwam ik in contact met Rotterzwam. Ik vond het een ontzettend leuk idee om oesterzwammen te kweken, ook omdat het in lijn liep met het verhaal van Gunter. En dit was iets dat ik zelf kon doen, iets waar ik geen mensen of organisaties voor nodig had. Rotterzwam gaf toen een training die ik heb gevolgd. Helaas leerde ze je alleen kweken, niet ondernemen. Dat heb ik door de jaren heen zelf moeten leren. Maar ik had mijn eerste oesterzwammen gekweekt, vol trots. Toen kwam ik er alleen achter dat ik ze ook nog eens moest zien te verkopen!
Gaandeweg kwamen er steeds meer mensen langs bij mij. Er ontstond een team. En zo groeit je bedrijf. Ik heb zelf 3 kernwaarden: vertrouwen, eerlijkheid en respect. Vertrouwen geef je en als het goed is krijg je het ook terug. Hetzelfde is het geval bij eerlijkheid en respect. Je krijgt het van mij, ongeacht wie je bent en waar je vandaan komt. Het interesseert me niet wat je gedaan hebt in je verleden. Daar kan je namelijk niks meer aan veranderen. Maar als jij de motivatie hebt om wat van jezelf te maken ben je hier welkom. En dat leer ik aan al mijn medewerkers. Ik leer ze dat iedereen anders is. Dat als je iets wilt bereiken, echt wilt bereiken, dat je het ook kunt. Het zal geen stijgende lijn zijn zonder dieptepunten, maar je kunt het. En soms hebben mensen iets meegemaakt en is het bieden van een kans de manier waarop zij het vertrouwen kunnen terugvinden om weer aan de slag te gaan. Zo heb ik HaagseZwam ingericht.
Mooiste dag bij HaagseZwam: heb er natuurlijk heel veel, maar ik zal er een kiezen. Mijn eerste medewerkers waren X en Y. Dit was in 2017. Ik realiseerde me dat ik een klein team had en nog geen idee had wat de toekomst zou brengen. Maar ik had twee mensen die ik verder kon helpen. Twee mensen die door mij misschien een meer waardevolle toekomst tegemoet kunnen gaan. Dit was voor mij een moment van ontroering. Ik had geen idee wat er allemaal ging gebeuren, nog steeds niet. Maar sindsdien voel ik een oprechte dankbaarheid dat ik mensen mag helpen.
Ik wilde duurzaam ondernemen en kwam Rotterzwam tegen, een organisatie in Rotterdam die oesterzwammen kweekt op koffiedik. Met het kweekbakje dat ik van ze kreeg ging ik aan de slag. Er kwamen zwammen uit en daar is mijn liefde voor paddenstoelen begonnen. Dat is het mooiste wat er is; leven kweken uit iets dat als afval wordt beschouwd.
– Annelies Goedbloed, oprichter HaagseZwam.
Het héle cirkeltje rond
Ons team bestaat uit zo’n 10 tot 15 medewerkers die dagelijks op de fiets koffiedik ophalen, in de kwekerij werken, lekkere producten maken van de zwammen en met groot plezier die producten rondbrengen naar klanten.
Bij het maken van een kopje koffie blijft koffiedik over in de bak onder het koffiezetapparaat. Wij willen niet dat dat naar de afvalverbranding gaat, maar naar ons. Zodat we er oesterzwammen op kunnen kweken. Als we twee keer zwammen hebben gekweekt op een zak koffiedik sturen we het uit als compost en wordt het dus opnieuw gebruikt als voeding voor planten. Zo is het duurzame cirkeltje rond.
Wil jij stage lopen bij HaagseZwam?
Dat kan! Wij voorzien in verschillende stageplekken voor WO t/m MBO-studenten.
Stuur je motivatiebrief op naar info@haagsezwam.nl.
Iedereen heeft talent
HaagseZwam werkt al sinds 2017 met een grote diversiteit aan mensen; mensen die lang geen werk hebben gehad of mensen die überhaupt lastig aan het werk komen. Regulier werk kan te veeleisend of te spannend zijn. HaagseZwam maakt het graag simpel, wij kijken naar wat mogelijk is voor mensen. En dan kan een tijdelijke invulling van werk of dagbesteding een oplossing bieden. Wij weten dat iedereen die wíl, kan bijdragen. Wij bouwen aan een team waar het prettig is met elkaar, eerlijk en vertrouwd.
Wil jij meedoen? Neem contact met ons op, of kom langs.